Trăim într-o lume în care auzim tot mai des că fenomenul de fake news a luat amploare, că trebuie să recunoaștem acest tip de știri și să ne ferim de ele. Dar ce sunt mai exact fake news?

Știrile false se referă la informații ce apar în Mass Media sau pe rețelele de sociale, care par a fi adevărate, dar de fapt nu sunt. Sunt folosite pentru a manipula opinia publicului, prin impunerea unor idei și comportamente, pentru a crea confuzie sau pentru răspândi/ promova o ideologie politică sau o personalitate.

Cercetările au demonstrat că, majoritatea oamenilor nu știu să distingă între o știre adevărată, documentată și o știre care prezintă fapte false sau evenimente scoase din context. 22, 5 % dintre organizațiile europene și reputația lor au fost afectate de fake news în ultimele luni. Principala sursă a fost Social Media, dar și Mass Media a jucat un rol important. Unele dintre aceste organizații au început să ia măsuri pentru a combate acest fenomen. Dar cum poți deosebi o știre adevărată de una falsă?

 1. Verifică sursa poveștii
  De obicei, în cazul fenomenului de fake news, nu sunt oferite surse, declarații sau contexte informațiilor. Nici nu oferă date despre sursele fotografiilor pe care le folosește. Recomandat este să verifici și pe alte site-uri știrea.
 2. Citește dincolo de titlu
  Cele mai multe fake news au titluri șocante, dar care nu au o legătură direct cu conținutul articolului.
 3. Verifică data publicării
  De multe ori aceste povești conțin date incorecte sau cronologia este greșită și astfel îți vei putea da seama dacă articolul este o minciună sau nu.
 4. Fii atent la propriile convingeri
  Dacă o anumită știre încearcă să-ți schimbe modul de găndire, prejudecățile, este foarte posibil să fie vorba de propagandă.

Ca o scurtă concluzie, cel mai bine ar fi să te informezi doar de pe site-uri ce se bucură deja de popularitate și a căror credibilitate nu a fost pusă la îndoială până acum. Dar chiar și așa, urmărește pașii prezentați mai sus pentru a fi sigur 100% că nu te lași păcălit și că știrea este corectă.

 

Imagini: Pic1; Cover

Articol scris de Ana Toma, CNSC organiser

Categories: BLOG

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *