Limbajul trupului este mult mai complex decât credeai. De obicei, atribuim majoritatea abilităților noastre de comunicare pentru realizarea unui dialog, dar acest lucru este doar o mică parte din felul în care oamenii vorbesc și se exprimă. Un rol important îl are și țara de unde fiecare provine, prin cultura și existența unei game variate de expresii faciale, mișcări ale corpului și gesturi ale mâinilor. Uneori poți să transmiți un mesaj fără să-ți dai seama. Lumea comunicării este variată și conține numeroase variante de exprimare, dar și multe posibilități de a te ajuta să te dezvolți. De exemplu, s-ar putea să te surprindă să afli că există niște gesturi universale ale corpului uman care sunt aceleași în toate țările. Sper să savurezi această listă cu informații despre limbajul trupului. Poate că vei fi mult mai atent la propriile tale mișcări.

Limbajul trupului se studiază de sute de ani – s-a descoperit că oamenii își folosesc mâinile atât când vorbesc cât și când tac. Desigur, limbajul trupului include mai mult decât mâinile. Astăzi știm că exisă trei scopuri principale în care limbajul trupului este folosit. Primul este de înlocuitor al vorbirii, al doilea este de a întări sau sublinia vorbirea și al treilea este de a sprijini sau contrazice expresia stărilor noastre.

Alcătuiește 80-90% din comunicare – este adevărat că unii oameni folosesc limbajul verbal. Dar în majoritatea cazurilor oamenii exprimă mult mai multe într-un fel nonverbal, prin limbajul trupului. Acest limbaj al trupului cuprinde: expresii faciale, gesturi și mișcări ale mâinii. Interesant este că uneori oamenii nu știu cum să citească cu exactitate limbajul trupului unei persoane.

Diferă de la bărbați la femei – Femeile oferă mai multe indicii nonverbale care exprimă aprobarea, deoarece zâmbesc mai mult și dau din cap în semn de aprobare. Bărbații trebuie să devină și aceștia niște ascultători pentru a se putea realiza comunicarea.

Este identic în țări și culturi diferite – există câteva gesturi ale limbajului trupului care sunt aceleași peste tot. Ceea ce înseamnă că oamenii din diferite țări pot schimba idei fără să vorbească. Mânia, fericirea, dezgustul, tristețea, frica și surprinderea sunt șase sentimente care pot fi exprimate de și către toată lumea.

Limbajul trupului include spațiu personal – pentru unii oameni acest spațiu personal este ca un balon. De exemplu, americanii au baloane personale mai mari, însă nu se apropie unul de celălalt când vorbesc. Pe de altă parte, în culturile asiatice, oamenii se apropie atunci când vorbesc, chiar foarte mult.

Limbajul trupului este adesea inconștient – este o provocare să interpretezi limbajul trupului corect. Nici experții nu sunt capabili întodeauna să spună ce o persoană încearcă să transmită. Asta înseamnă că, chiar dacă tu crezi că o persoană dă dovadă de un limbaj furios, asta nu înseamnă neapărat că persoana este supărată.

Limbajul trupului cuprinde micro-expresii – acestea, sunt momente scurte de gesturi cu ajutorul cărora ne vedem mișcările faciale și ale corpului. Acestea ne dau informații despre o persoană care încearcă să minimalizeze o anumită emoție.

Limbajul trupului este limitat – unii oameni încearcă să imite limbajul trupului celor din jur. Acest fapt se datorează lipsei de cunoștințe, deoarece cei care sunt lipsiți de inforamție se descurcă greu în acest domeniu al comunicării și încercă doar să se inspire de la cei din jur.

Limbajul corpului spune întotdeauna adevărul, cuvintele pot fi minciuni.

 

Imagini: Pic1Pic2 .

Articol scris de Albu Andra, CNSC Organiser

Categories: BLOG

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *