În prezent, din ce în ce mai multe persoane(în special tinerii) ajung să folosească Social Media, inconștient și neintenționat, ca pe un instrument de comparare a aspectului și vieții lor cu ale altora, din dorința de validare și încadrare în anumite tipare.

 Pe rețelele de socializare se promovează un ideal de frumusețe și un stil de viață foarte greu de atins, aproape ireal. Este creată o realitate falsă, care exclude defectele și vulnerabilitățile oamenilor, inevitabil prezente în viața fiecăruia dintre noi. Rețelele de socializare oferă constant ocazia de a ne compara cu cei din jur, provocând, astfel, niveluri crescute de stres, anxietate, depresie şi niveluri scăzute de stimă de sine. Deși mulți sunt conștienți de artificialitatea fotografiilor, au impresia că pot deține controlul, însă nu este așa. Ei devin și mai vulnerabili în fața influenței subtile a imaginilor la care suntem expuși constant. Subconștient, toate aceste imagini afectează alegerile pe care mulți oameni le fac, relațiile și starea lor de bine. Ei ajung să-și construiască visurile pe baza acestor imagini și, astfel, să alerge după o fericire falsă, cu nicio șansă de a o atinge vreodată.

 În acest sens, conducerea Facebook și Instagram a decis testarea unui modul în care numărul de like-uri  și followeri să nu mai fie afișat. Directorii au motivat că, deși cele două aplicații au reușit să promoveze foarte mult exprimarea de sine și identitate proprie, au avut și efecte negative asupra stării psihice a oamenilor. Este dovedit faptul că rețelele de socializare provoacă anxietate, depresie și frica de a nu fi în pas cu ceilalți. CEO-ul Instagram Adam Mosseri a afirmat într-o conferință: “vom lua decizii care sprijină sănătatea și starea de bine a oamenilor, chiar dacă vor afecta afacerile”.

 Așadar, ar fi ideal dacă am deveni mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, de realitatea în care cu toții trăim, de propria persoană și de propria viață, pe care noi ne-o creăm, nu pe cea pe care o creează alții pentru noi.

 

Imagini: Pic1Pic2; Cover

Articol scris de Giulia Petrescu, CNSC organiser

Categories: BLOG

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *