În majoritatea timpului, o problemă foarte mare este că oamenii nu știu cum să se ferească de întâlnirea cu anumite personalități care ar putea să se dovedească a fi foarte periculoase. Astfel de persoane repetă mereu același comportament, fără să le pese de prejudiciile fizice sau psihologice pe care le produc. Recurg la manipulare, minciuni, sunt profitori,  nu respectă oamenii, ci îi exploatează până la secătuire emoțională. La suprafață, aceștia se poartă și acționează normal – pot fi inteligenți, interesanți, fermecători și atractivi, dar sunt întotdeauna periculoși. Astfel de oameni nu prezintă numai defecte de personalitate, ci și de caracter.

Un studiu realizat de un fost agent FBI dezvăluie patru tipuri de personalități periculoase responsabile pentru majoritatea răului făcut – personalitatea narcisistă, personalitatea instabil emoțională, personalitatea paranoică și „prădătorul”.

 1. Narcisiștii pot fi greu de identificat la început, deoarece pot fi inteligenți, atrăgători și interesanți, emanând chiar aura unei anumite omnipotențe. Acest tip de personalitate se poate manifesta prin aroganță, trufie sau grandomanie, alteori pot fi rezervați, superiori și distanți, trezind un sentiment dezagreabil. Câteva afirmații care ar putea să trezească suspiciuni asupra unei persoane cu acest tip de personalitate:
 • Proiectează părerea bună despre sine dincolo de poziția de experiența sau de ceea ce a realizat;
 • Vorbește cu infatuare despre cine este și ce poate reliza;
 • Concurează de obicei cu colegii la capitolul atenție și laude și le minimalizează valoarea pentru a câștiga favoruri din partea persoanelor cu autoritate;
 • Îi tratează pe subordonați cu dispreț și aroganță.
 1. Personalitățile instabil emoționale au ca principală trăsătură instabilitatea emoțională generalizată, marcată de comportamente care afectează sănătatea, relațiile și interacțiunile cu ceilalți. Schimbători ca vremea și mult mai puțin previzibili, acești oameni pendulează între extremele spectrului emoțional, simțindu-se la un moment dat în culmea fericirii, pentru ca o clipă mai târziu să fie cuprinși de cea mai cruntă deprimare. Câteva afirmații care ar putea să trezească suspiciuni asupra unei astfel de personalități:
 • Manifestă o mânie intensă, iar izbucnirile sale sunt exagerate având în vedere circumstanțele evenimentului sau reacțiile din jurul său.
 • Colegii de serviciu o descriu ca fiind “o pacoste”, “greu de lucrat cu ea”, “irascibilă” sau “imposibilă”.
 • Atunci când lucrurile nu merg bine, este foarte inventivă în ceea ce privește blamarea celorlalți.
 • Caută mereu scuze sau intrigi în cadrul organizațiilor, care o împiedică să obțină o promovare sau recunoașterea meritelor.
 1. Personalitățile paranoice sunt măcinate de o neîncredere irațională și de teamă. Suspiciunile lor nu cunosc limite. Gândirea lor rigidă este opacă în fața rațiunii și îi face să aibă o atitudine critică, părtinitoare și crispată. Negativiști din fire, nu au încredere în oameni, sunt extrem de excentrici, izbucnesc instant când nu le dai dreptate, devinind astfel periculoși. Sunt sensibili si hiperactivi; pentru ei, altruiștii sunt niște oportuniști cu planuri ascunse. Câteva afirmații care ar putea să trezească suspiciuni asupra unei astfel de personalități:
 • Crede că ceilalți vor să-l exploateze sau să-i facă rău.
 • Tânjește după putere și încearcă s-o obțină folosindu-se de scurtături sau înșelăciune.
 • Critică promovarea celorlți la serviciu, considerând că este vorba despre o conspirație, ori că are ca scop pedepsirea și împiedicarea ascensiunii sale.
 • Încearcă să controleze opiniile celorlalți, insistând ca ei să vadă lucrurile la fel ca el.
 1. Prădătorii au un singur obiectiv: exploatarea. Ei fac cu ușurintă și în mod repetat ceea ce restul nici nu își pot imagina. În vreme ce oamenii își construiesc viețile în jurul relațiilor și al realizărilor, prădătorii se concentrează asupra oportunităților de a se folosi de oameni, de locuri și de situații pentru a obține avantaje personale. Acești indivizi sunt în permanență calculați și au în comun anumite elemente – iau, dar nu dau, îi supun pe ceilalți la riscuri, sunt cruzi și disprețuitori și le lipsește grija față de semeni, chiar și față de cei dragi. Câteva afirmații care ar putea să trezească suspiciuni asupra unei astfel de personalități:
 • Desconsideră drepturile celorlalți, abuzând sau profitând de ei.
 • În calitate de lider sau manager, consideră că lucrătorii nu sunt nici pe departe egalii săi, ci doar niște slugi sau niște cobai.
 • Se uită la tine ca o reptilă: neclintit, sigur pe el, rece și spune foarte puține lucruri.
 • La serviciu, este răutăcios și crud – urlă și țipă în public la subordonați.

Câteva tactici oferite de experți pentru siguranța fiecărui om care intră în contact cu un tip de personalitate periculoasă sunt dobândirea de cunoștințe, observarea atentă a oamenilor, atenția la sentimentele pe care le trezește o personalitate periculoasă, diferența dintre bunătate și amabilitate, controlarea spațiul și distanței, controlarea timpului prin încetinirea derulării evenimentelor, tăierea legăturilor emoționale, verificarea și, cel mai important, neamânarea luării măsurilor de protecție.

 

Imagini: COVER; PIC1; PIC2;

 

Articol scris de: Smaranda Stancu, CNSC Organiser

Categories: BLOG

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *