Munca de echipă constituie o colecție de idei, planuri, soluții ale unor sarcini de lucru, detaliate prin intermediul colaborării mai multor persoane cu același scop profesional. Nefiind un proces individualist, ci care reunește informații ale fiecărui membru în conținutul proiectului, necesită comunicarea și colaborarea persoanelor din echipă. Feedback-ul, ca reacție cu scopul de a stabili eficiența unui proiect comun, devine, astfel, absolut necesar în munca de echipă.

Acesta se poate manifesta, atât la nivel intragrupal, când coechipierii își evaluează reciproc efortul depus în realizarea sarcinii de lucru, dar și la nivel extern, atunci când rezultatul muncii de echipă este evaluat de către persoane/instituții neimplicate direct în sarcina de lucru. Astfel, feedback-ul apare ca o monitorizare a  eficacității muncii de echipă. Acesta îmbunătățește performanța angajaților, de exemplu, care vor fi determinați să își dorească rezultate din ce în ce mai bune. (atât în cazul unui feedback pozitiv, cât și negativ).

Tot datorită existenței feedback-ului în echipă, crește buna dispoziție a coechipierilor, dar și a persoanelor care îl oferă. (de exemplu, a managerilor și a angajaților lor). Aprecierea și laudele, în cazul feedback-ului pozitiv, trebuie să fie autentice și sincere, pentru a transmite echipei onestitatea și reala recunoștință. De asemenea, în cazul feedback-ului negativ, sunt necesare justificări precise ale acestuia și ulterioare îndrumări către o rezolvare mai bună  a sarcinii de lucru.

Feedback-ul este un instrument indispensabil în definitivarea muncii de echipă, iar transmiterea acestuia trebuie să fie adecvată și sinceră pentru a crește productivitatea membrilor unei echipe, dar și implicarea acestora.

 

Imagini: PIC1; PIC2; COVER;

 

Articol scris de: Mara Ciobotă, CNSC Organiser

Categories: BLOG

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *