Sunt sigur ca aproape toţi ajungem măcar o singură dată în viaţă să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat creativi. Indiferent dacă activăm în domenii creative sau nu. Ghici ce? Creativitatea există şi nu prea. Cum aşa? Hai să-ţi explicăm.

De curând am lecturat cartea “Făcut pentru creaţie” de CAROLYN GREGOIRE şi SCOTT BARRY KAUFMAN. O recomandăm, e chiar mişto şi deschide multe porţi ale minţii. O portiţă s-a deschis şi la noi şi am aflat că, creativitea nu e neapărat o trăsătură de caracter, nu e nepărat ceva ereditar şi nici nu ai nevoie de prea multe instrumente pentru a fi creativ. Creativitatea poate să fie dobândită. Probabil te întrebi cum, nu? Ca să rezolvăm dilema noi îţi spune că există câţiva factori care aparent te fac creativ sau mai creativ.

  1. Goleşteţi mintea – E foarte important să ai creierul liber, să te focusezi pe ceea ce trebuie să „creezi”, ăsta e un prim factor şi probabil cel care ţi se pare cel mai pueril, dar chiar funcţionează.
  2. Vrmea – Se spune că vremea te influenţează. Aşa e şi-n cazul de faţă. Cei mai mulţi creativi spun că sunt „inspiraţi” de către ploaie, ninsoare sau vijelie. Soarele şi vremea bună o lăsăm pentru distracţie.
  3. Anotimpul – Toamna, veşica toamnă, tare bună şi veşic plină de roade, cum are zice clasici. Iarna punem la dospit ideea, facem un cozonac, dăm un scroll şi trecem mai departe. Primăvara înfloresc ideile. Vara se pun în practică şi o luăm iar de la capăt.
  4. Starea – Stările profunde, fie ele apăsătoare sau pline de vibe-uri bune sunt fix instrumentul potrivit. Când eşti prea extenuat psihic sau fizic deschide notiţele şi lasă-ţi mintea să se ducă pe arătură. Excesul face bine la creativitatea, dar doar excesul de stare.
  5. Timpul singur – Vrem, nu vrem, singurătatea are şi părţile ei bune. Nu ne crezi? Când ai un proiect la facultate sau o prezentare încearcă să-ţi iei 2 zile singur şi să petreci timp cu tine. O să te şocheze. Dacă nu-ţi iese, aşteptăm un mail şi promitem să o rezolvăm cu un brainstorming.

Aştia sunt cei 5 factori care ne influenţează pe noi. Probabil există mult mai mulţi, dar ţinem să precizăm că probabil factorii de mai sus nu se potrivesc pentru toată lumea ci sunt o generalizare. Creativitatea se învaţă, se exersează, se antrenează, iar mai apoi se culege berea aia de marţi din Control. În plus ca de la creativi la creativi putem spune că regulile le face noi.

 

Imagini:  Pic1;  Pic2;

Categories: BLOG

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *