Evoluția tehnologiei a condus de-a lungul timpului la apariția unor noi strategii de promovare, dar scopul primar al discursului publicitar a rămas cel de influențare a consumatorilor. Creația publicitară este dezvăluită în prim-plan de limbajul folosit, care reprezintă o „armă” cu ajutorul căreia este cucerită mintea consumatorului vizat, astfel câștigându-se teren în fața concurenței.
La nivelul textului publicitar, se observă tot mai multe tehnici și procedee de construcție a mesajului, care fac parte din totalitatea strategiilor persuasive specifice de care uzează publicitatea pentru a atrage și capta atenția consumatorului virtual. Creativitatea discursului publicitar poate fi de două tipuri: creativitatea lexicală sau creativitatea sintactică.
De asemenea, în plan lexical textele reclamelor sunt reprezentate în mare parte de cuvinte și expresii noi sau de deformări și reconstrucții ale unor forme standard, toate dezvăluind spiritul ludic, creativ și original, dar și caracterul persuasiv al mesajelor publicitare. Creativitatea este trăsătura ce stă la baza unui mesaj publicitar, având scopul de a-i conferi un caracter inovator, imprevizibil și ostentativ.
În raport cu publicitatea, creativitatea are înțelesul de inventivitate, originalitate și totodată, de inedit (noutate). Apariția de noi produse care răspund cerințelor tot mai accentuate ale pieței, presupune exploatarea celor mai ingenioase forme de a aduce la cunoștința publicului date despre existența și eficiența noului produs. Prin creativitate înțelegem capacitatea de a face noi asociații între diferite concepte.
Productivitatea implică raționalul, tehnicitatea, urmând anumite tipare, pe când creativitatea, pe lângă rațiune, presupune o latură emotivă. Aceste două concepte se află în strânsă legătură unul cu celălalt, într-o relație de interdependență, fiind greu de diferențiat în multe situații. Această legătură este mereu întâlnită în discursul publicitar, având ca obiectiv principal de a-l convinge pe consumator de calitățile unui anumit produs, ca în final acesta să-l achiziționeze.
În concluzie, îmbinarea dintre creativitate și rațional reprezintă baza persuasiunii, ce poate atrage atenția consumatorului în cel mai inedit mod. De conținutul textului publicitar, de calitatea ilustrației, de îmbinarea și armonizarea elementelor mesajului depinde succesul campaniei publicitare.
Articol scris de Patricia Butnariu, CNSC organiser.
0 Comments