Fiecare dintre noi a avut de realizat, cel puțin o dată, un eseu sau o prezentare pe un subiect dat. Mai ales când tema îți este necunoscută, totul devine o mare provocare și întrebarea „Cum să încep?” se amplifică cu fiecare minut. Apoi apare stresul și poate chiar amâni, lăsând pe ultimul moment întreaga lucrare. Research-ul este pasul esențial, care te ajută să eviți toată această frământare și să realizezi o lucrare bine structurată și atent detaliată.

Deși documentarea necesită atenție și trebuie să-i dedici ceva timp, aceasta te ajută să te familiarizezi cu subiectul despre care urmează să scrii. Astfel, ajungi să cunoști și să înțelegi mai bine tema abordată și, totodată, cea mai consistentă parte din lucrarea ta va fi gata încă de la primul pas. Însă, cum realizezi un research de calitate?

  • Începe cu o listă de cuvinte cheie

Pentru a da startul research-ului este necesar să știi ce vrei să afli. Folosindu-te de titlul temei date, caută cuvintele cheie rapid și află ce înseamnă. De asemenea, nu uita să cauți atât în engleză cât și în română, pentru a te ajuta să înțelegi tema cât mai bine.

  • Documentează-te din cât mai multe surse, credibile și verificate.

Fie că este vorba de o carte din bibliografia recomandată de profesor, de materialele de la curs sau seminar ori site-uri online, asigură-te că aceste surse prezintă informații de calitate. Platforme precum Google Scholar îți vin în ajutor pentru a găsi cu ușurință resurse academice și, chiar dacă nu sunt complet gratuite, nu uita că de cele mai multe ori acestea te pot lăsa să accesezi gratuit părți ale cărții. De asemenea, pe internet găsești cu ușurință cărți în format PDF sau site-uri scrise de specialiști, care te ajută cu partea teoretică a subiectului tău.

  • Notează informațiile pe care le-ai reținut.

După ce ai căutat riguros și ai citit cât mai multă informație, notează imediat toate detaliie care ți-au rămas în memorie. Apoi, verifică-le, pentru a te asigura că sunt corecte, și dezvoltă-le adăugând detalii factuale. În general, dintr-o mare de informații, pe care le accesezi, câteva îți vor rămâne întipărite în minte și vei trage pe baza lor anumite concluzii personale ori îți vei contura o opinie despre subiect. Acest lucru se întâmplă și în cazul research-ului: acumulezi informație cât mai multă, ca la final să poți nota doar ce a fost demn de reținut, adică ceea ce ai găsit în mod inconștient ca fiind interesant.

  • Identifică unghiul de abordare.

După ce ai completat informațiile cu detalii, observă dacă există un model, un fir roșu care le leagă. Adesea, informațiile extrase vor avea legătură cu o opinie pe care ți-o formezi pe parcursul documentării. Analizează acest lucru cu atenție și leagă toate acele informații între ele, transformându-le ulterior în argumente.

  • Ține cont cui te adresezi, ce informații ar fi de interes pentru publicul tău și cum le-ai putea transmite.

Acum că ai reușit să acumulezi informații esențiale despre subiect și că ai identificat unghiul de abordare, urmează să te gândești cine va citi lucrarea sau prezentarea ta. Apoi, structureaz-o în așa fel încât să fie pe interesul publicului și revizuiește detaliile extrase. Dacă urmează să predai lucrarea unui profesor, adaugă cât mai multe detalii exacte și limitează-ți exprimarea opiniei pentru un paragraf final. În cazul în care vrei prezenta lucrarea colegilor, concentrează informația în enunțuri cheie și consideră o modalitate de a interacționa cu ei ori de a le provoca o reacție – adesea e vorba de amuzament.

Acum că ai terminat research-ul și că ai identificat publicul tău, rămâne doar să dezvolți și să legi prin intermediul propozițiilor toate informațiile pe care le-ai folosit până acum. Și nu-ți fie teamă, căci după o documentare serioasă urmează partea ușoară!

 

Imagini: COVER; PIC1; PIC2;

 

Articol scris de: Ioana Avadanei, CNSC Organiser

Categories: BLOG

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *