Când ne gândim la realitate virtuală și realitate augmentată, ne vin în minte clasicii ochelari VR și aplicațiile cu infrastructuri de creare și de dezvoltare proprii, care ne influențează viața zilnică. Dar cum putem vedea mai departe?

alt_reality a început cu un istoric al celor două tehnologii imersive, susținut de Ciprian Făcăeru, care ne-a prezentat evoluția VR și AR, trecută prin filtrul cercetării. Privitor la AR, aflăm că evoluția telefoanelor mobile a fost esențială. VR-ul însă este adesea asociat cu headseturi care ne transpun într-o lume complet virtuală. “Ne așteptăm sa se producă o evolutie în următorii ani, vom vedea probabil o tranziție de la smartphone la smart glasses, iar consumul de AR va crește semnificativ.”

Andreea Centea ne-a vorbit despre diferența dintre cele două tehnologii imersive. Andreea lucrează cu tehnologia VR de când a descoperit ce înseamnă “magia de a te transpune în lumile virtuale”. VR și AR oferă posibilități multiple și variate pentru a fi atinse obiective. VR este aplicabil în orice domeniu.

Dacă AR proiectează elemente virtuale în lumea reală cu ajutorul unor device-uri precum telefonul, tableta sau ochelarii, VR are nevoie de elemente clare, precum un calculator, o cască, simulatoare, conexiunea la o sursă de energie electrică și o zonă de siguranță. VR și AR sunt tehnologiile viitorului, dar trebuie să știm cum să le utilizăm în funcție de criteriile de bază. “Nu totul este ceea ce pare, filtrele au și ele un impact, dacă sunt folosite cum trebuie în transmiterea unui mesaj.”

 Prima conferință a evenimentului a abordat și viitorul tehnologiilor, din punct de vedere al dezvoltărilor tehnice. Adrian Posteucă a adus în atenția publicului curios un concept de digitalizare al lucrurilor fizice. “Pariul meu este că în viitor AR va fi interfața realității fizice.” Adrian ne-a vorbit despre digital goods, vorbind despre conceptul de NFT, certificatul de autenticitate digital, care ne oferă o dovadă fizică a unei proprietăți digitale, “un certificat tangibil pentru un lucru intangibil”.

Aceste bunuri digitale sunt folosite pretutindeni. VR și AR vor fi vizibil implicate în viața zilnică a oamenilor. “Granița fină între lumea virtuală  și realitate devine din ce in ce mai blurry”. De ce nu suntem acolo? De ce nu se întâmplă totul mai repede? Mai există încă un prag de depășit. “Distanța dintre inteligentă și agilitate ne face înca unici.” Ce așteptam pentru viitor? Ca lucrurile sa fie cât mai ușor de integrat tehnologic.

 alt_reality a continuat cu un studiu de caz susținut de George Guruianu, pe care îl “i-cunoaștem” aflând despre o strategie poate neașteptată, folosită de compania de cosmetice “Anastasia Beverly Hills”. The Brow App este folosită pentru reformarea sprancenelor. Utilizatorii pot realiza acest proces acasă și poți verifica tehnica pe care o folosesc. Astfel de aplicații au scop educativ pentru cei care lucrează în acest domeniu.

După sesiunea de Q & A, unde am avut oportunitatea de a asista la dezbateri autentice despre AR și VR, Dragoș Silion și Ștefan Stamate ne-au oferit șansa de a descoperi aplicabilitatea tehnologiilor imersive și de a participa la două workshopuri în care creativitatea a fost esențială.

Este important pentru tinerii studenți să vadă mai departe de farmecul unei experiențe și să înțeleagă ce înseamnă întreg parcursul pe care un creator trebuie să îl parcurgă pentru a obține un filtru AR de success, dar și ce măsuri de siguranță sunt necesare în cadrul experiențelor VR și cât de numeroase sunt aspectele care nu pot lipsi din procesul lor de realizare. Workshopurile au reprezentat nu numai interacțiunea cu specialiști din domeniu, dar și explorarea imaginației și înțelegerea proceselor tehnice.

Prima zi a evenimentului s-a încheiat cu analizarea ideilor îndrăznețe și inventive. Este fascinant cum printr-o simplă apăsare de buton ne putem transpune în lumi digitale, în care toate închipuirile ne devin “realitate”. Deși unele lucruri rămân încă nedescoperite, ne gândim cu entuziasm la viitorul tehnologiilor și la modul în care viața oamenilor va evolua odată cu ele.

Categories: BLOG

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *