Fiecărui student îi trece în timpul facultății prin minte întrebarea „Ce îmi doresc să fac mai departe?”. Pentru mulți însă, această întrebare rămâne adesea fără răspuns.
Drumul pe care alegi să îl urmezi după terminarea studiilor este presărat cu probe și obstacole, menite să te ajute să te dezvolți și să dobândești diverse skill-uri. Pasiunea pentru Comunicare a determinat-o pe Andreea Purcaru să își depășească limitele în fiecare moment și să nu renunțe la visurile ei.
Poți începe prin a ne face o scurtă prezentare a ta. Cum te numești și care ar fi primul lucru pe care vrei să-l știe urmăritorii despre tine?
Numele meu este Andreea Purcaru. Cred că primul lucru pe care aș vrea să-l știe urmăritorii și cel mai definitoriu este pasiunea mea pentru business și tehnologie.
Ce facultate ai absolvit și în ce măsură te-a ajutat în domeniul în care lucrezi?
Am absolvit Relații Economice Internaționale cu predare în limba engleză, din cadrul Academiei de Studii Economice. Pot spune că facultatea mi-a oferit un set de skill-uri și cunoștințe de bază, pe care le-am aplicat ulterior în domeniul în care activez. Cu siguranță, pe partea de învățare, m-au ajutat cel mai mult contextele pe care le-am avut în afara facultății, și anume mediul acesta al ONG-urilor, fiind implicată într-un ONG pentru studenții pasionați de antreprenoriat.
Cum ți-ai dat seama că acesta este drumul pe care îți dorești să-l urmezi?
În ultimii doi ani de liceu am fost implicată în tot felul de proiecte antreprenoriale organizate de cei de la Junior Achievement și mi-am dat seama că mă pasionează partea aceasta de antreprenoriat. Nu știam exact cum se combină cu partea de tehnologie. De acest lucru mi-am dat seama pe măsură ce am venit la facultate. În primul an de facultate am aplicat în Business Club, parte din ONG-ul Comunitatea Voluntari pentru Idei și Proiecte. Acolo am avut parte de oameni minunați care m-au făcut să-mi descopăr cu adevărat pasiunea pentru antreprenoriat și care m-au îndrumat pe acest parcurs.
Ce presupune mai exact să fii Business Manager și Community Builder?
Sunt două roluri diferite. Momentan sunt implicată în două proiecte. XVision este un start up în zona de MedTech, unde mă ocup de partea de business. Poziția de Business Manager este destul de complexă și îmbină atât partea administrativă, cât și partea operațională și cea strategică. Mă ocup atât de strategia de business în cadrul companiei, cât și de partea de vânzări. Fiind o companie care se află la început de drum și care crește rapid fac și puțin HR și puțin Marketing. Este o combinație plăcută între mai multe mai multe roluri. Pe partea de Community Building am rămas implicată și într-un accelerator de startup-uri cu care am colaborat inițial și unde am cunoscut și compania din care fac parte, Techcelerator. Mă ocup de relația cu start up-urile, relația cu investitorii, organizarea de evenimente, planul de învățare pentru start up-uri. Este un rol puțin mai complex, care nu are neapărat o definiție.
Poți să ne descrii activitatea ta de zi cu zi?
Sunt privilegiată să fac parte din mediul acesta de startup-uri, lucru care îmi oferă foarte multă flexibilitate. Nu am neapărat un program foarte bine definit. Însă, în mod normal, ajung pe la ora 9 la birou, iar înainte de asta, îmi place să îmi iau doza de informații zilnice și să citesc articole; ascult foarte multe podcasturi. Îmi place să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în zona de Business și de tehnologie. Când ajung la birou, încep să fac programul pentru ziua în curs, să îmi definesc task-urile. Am foarte multă autonomie și pot să îmi creez singură task-urile pe care vreau să le execut. De obicei, dimineața îmi organizez programul, iar pe parcursul zilei încerc să îndeplinesc cât mai multe din task-urile respective.
Poți să ne descrii procesul din momentul în care primești un task și până îl finalizezi?
De obicei, task-urile pe partea aceasta de Business le gândesc împreună cu colegul meu. Creăm împreună o strategie puțin mai amplă, pe care o facem după task-urile pe care trebuie să le îndeplinim. Din momentul în care am definit aceste puncte încercăm să le atingem individual, pentru a ajunge la scopul final.
De ce ai nevoie pentru a putea să ajungi Business Manager?
Pe de-o parte, este foarte util cumulul de „people-skills”: interacțiunea cu oamenii, să știi cum să te raportezi la fiecare om cu care interacționezi și cum să gestionezi fiecare interacțiune . Pe de altă parte, dorința constantă de dezvoltare este importantă: să fii constant la curent cu ce se întâmplă și care sunt trendurile în domeniu, să știi în ce direcție o ia piața pentru a putea să faci niște strategii pertinente și care să se sincronizeze cu trendurile la nivel macro. Dacă ai aceste „people-skills” și îți place să înveți constant deja ai atins o o bună parte din caracteristicile pe care trebuie să le aibă un Business Manager. De asemenea, să știi să lucrezi foarte bine în echipă este un must, deoarece niciun proiect nu poate fi realizat pe cont propriu și ai nevoie de o echipă puternică cu care să poți colabora bine.
Care este partea preferată la jobul tău?
Cred că cel mai mult îmi plac autonomia și flexibilitatea. Sunt unele dintre motivele pentru care am rămas în zona de start up-uri. Mi se pare puțin dificil să am parte de aspectele acestea într o corporație, unde lucrurile sunt mai organizate și mai structurate. Într-un start up am foarte multă autonomie, atât în ceea ce privește task-urile, cât și în execuția lor. Flexibilitatea vine cu un program, pe care mi-l croiesc în funcție de nevoile mele.
Ce lucruri te motivează zi de zi?
Mă motivează foarte mult momentul în care văd că echipa crește și, deci, și business-ul crește. Când m-am alăturat echipei în care sunt acum eram destul de la început de drum, echipa destul de micuță, iar produsul era în curs de dezvoltare. Acum, uitându-mă în spate, îmi dau seama că am crescut destul de mult atât din punct de vedere al business-ului, cât și din punct de vedere al echipei. E un sentiment rewarding să vezi că oamenii se alătură echipei și sunt încântați de ceea ce fac și că soluția este folosită zilnic în sistemul medical.
Bănuiesc că la un moment dat apar și anumite dificultăți. Cam cu ce fel de dificultăți te întâlnești și ce te ajută să treci peste momentele grele?
Pe de-o parte, dificultățile pe care le întâmpinăm sunt cele care rezultă în urma interacțiunii pe care o avem cu sistemul de sănătate din România și nu numai. Este un sistem destul de dificil și de complex. Mă ajută să trec peste ele faptul că știu că dezvoltăm o soluție ce reprezintă un adevărat ajutor în domeniul medical, pe partea de imagistică. Momentul în care primim un feedback pozitiv de la userii pe care îi avem și aceștia apreciază soluția și o folosesc cu mare interes este un factor foarte motivant pentru mine.
Pe de altă parte, intervin obstacole ce rezultă prin prisma faptului că este un start up cu resurse limitate. Uneori am vrea să dezvoltăm mai multe produse sau să creștem într-un ritm accelerat, lucru care nu se poate întâmpla. Uitându-mă în spate și analizând parcursul pe care l-am avut mă face să îmi păstrez nivelul de motivație cât mai sus.
Poți să ne spui care a fost unul dintre cele mai dificile task-uri pe care l-ai avut de rezolvat până acum?
Nu îmi vine în minte un task foarte dificil. La început, când m-am alăturat acestui domeniu de MedTech, mi s-a părut foarte dificil și complex domeniul în sine. N-am mai interacționat înainte cu sistemul de sănătate și mi s-a părut destul de challenging pentru mine să mă obișnuiesc atât cu clienții cu care lucram zilnic, adică spitalele și medicii, cât și cu partea de AI aplicat pe partea de imagistică. Dar mi se pare că orice task, oricât ar fi de dificil, în momentul în care îl abordezi structurat și ai o viziune de ansamblu asupra lui poți să reușești să îl îndeplinești.
Pentru a realiza toate task-urile în timp util, cum te organizezi?
La început aveam probleme cu partea de time management, dar pe parcurs am inceput sa devin din ce în ce mai disciplinată și să folosesc tot felul de „tool-uri” care să mă ajute. Îmi place foarte mult partea de tehnologie și mi se pare că sunt tot felul de aplicații și soluții care ne pot ajuta să fim mai productivi. Spre exemplu, eu îmi organizez săptămâna încă de la început. Îmi setez o serie de task-uri macro, pe care aș vrea să le îndeplinesc. După aceea, în fiecare dimineață, abordez situația strategic și îmi dau seama ce subtask-uri trebuie să rezolv ca să îndeplinesc task-urile mari pe care mi le-am setat de la început și îmi aloc un anumit interval de timp. Pe parcursul timpului am folosit tot felul de „tool-uri”, cum ar fi Evernote, Notion, Trello, pentru a reuși să îmi structurez task-urile, și unelte pentru time management. De asemenea, am folosit și tehnici, precum Pomodoro. În plus, am avut parte și de oameni de la care am putut „fura” tehnici de time management și pe care am putut să le implementez și să le adaptez stilului meu.
Ai spus că ești pasionată de tehnologie. Poți să ne spui în ce constă în partea tehnologică în domeniul în care activezi?
Pentru asta cred că o să trebuiască să spun foarte pe scurt ce facem. Noi dezvoltăm algoritmi de inteligență artificială pentru imagistica medicală, iar partea de tehnologie este destul de pronunțată în zona aceasta. Eu mă ocup de partea de Business aici și înțeleg conceptual cum funcționează tehnologia și cum poate fi aplicată în domeniul acesta medical. Încerc să fiu puntea de legătură între colegii mei de la tehnic și medicii cu care lucrăm, clienții pe care îi avem, și anume sectorul public și cel privat de sănătate. Deci este o componentă destul de pronunțată de tehnologie aici.
Cum reușești să ții pasul cu toate trendurile noi care apar?
Îmi place foarte mult să fac asta și nu o simt ca pe o povară. Citesc foarte multe articole, sunt abonată la tot felul de newslettere, ascult foarte multe podcasturi și cărți audio. Partea de învățare vine bine ca o pasiune naturală și îmi place foarte mult să fiu la curent.
Cum crezi că poate reuși un student să se dedice atât studiului, cât și activităților extracurriculare, precum un internship sau voluntariatul?
Mi se pare necesar ca un student să fie implicat în activități extracurriculare. Este o piață foarte competitivă cea a muncii și consider că facultatea nu mai este suficientă pentru a reuși să performezi la niște standarde înalte. Din acest motiv recomand cu mare căldură aceste activități extra, cum ar fi voluntariatul în tot felul de ONG-uri sau internship-urile în companii. Acestea sunt contextele care te pregătesc cu adevărat pentru piața muncii.
În ceea ce privește timpul pe care îl poți dedica acestor contexte, consider că întotdeauna se poate găsi timpul necesar. Cu un time management pe care poți să ți-l structurezi și pe care poți să-l înveți până la urmă, poți reuși cu siguranță să le împaci pe amândouă. Eu, în trei ani de facultate, am reușit să creez cât de cât un echilibru între studii, ONG-ul din care făceam parte și job. Nu mi s-a părut un lucru dificil.
Care crezi că sunt uneltele necesare unui student în domeniul Comunicării și ce sfaturi le-ai da celor care își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu?
Pe partea de Comunicare cred că este important să fii mereu curios, să îți placă să înveți și să fii la curent cu noile trenduri. Comunicarea este un domeniu care se schimbă într-un ritm accelerat. Este foarte important ca un student la început de drum să prindă trendurile acestea și să-și dea seama care sunt „tool-urile” necesare și modul în care evoluează piața. Consider că ONG-urile reprezintă un mijloc foarte frumos prin care studenții să ajungă să activeze în această profesie.
Ce planuri ai pentru viitor?
Rămân cu siguranță în mediul de start up-uri. Nu aș vedea o carieră în domeniul Corporate de exemplu. Momentan îmi place foarte mult compania în care sunt și aș vrea să colaborez cu echipa pentru acest start up pe cât mai multe piețe și să creștem cât mai mult și cât mai sustenabil. Pe termen mai lung este probabil să lucrez și la o idee proprie.â
Dorești să ne mai spui ceva legat de domeniul Comunicării sau ai vreun sfat pentru noi?
Nu am un sfat punctual să vă dau. Mi se par foarte frumoase inițiativele pe care le aveți și consider că studenții ar trebui să fie deschiși către genul acesta de contexte. Vă doresc vouă multă putere de muncă și multă răbdare. Este un context challenging acesta cu pandemia și pentru voi și sper să vă puteți adapta cu ușurință și într-un mod cât mai bun.
Intră pe pagina
0 Comments